КНП «Троїцьке ТМО» інформує: Риба для організму людини: користь чи шкода?

Риба для організму людини: користь чи шкода?
Існує безліч різних дієт і «правильних» раціонів харчування. Незважаючи на різноманітність, всі їх об’єднує корисна риба в складі. Цей продукт містить необхідні людині речовини: жирні кислоти, легкозасвоюваний білок тваринного походження, важливі мікроелементи. Всі ці компоненти сприяють оздоровленню організму, оберігають його від важких захворювань. Вживання риби в їжу покращує загальний стан, що миттєво позначається на зовнішності. Далі в статті розберемося з властивостями окремих різновидів риби.
користь
У складі риби досить багато корисних речовин. Є тут і вітаміни А, Е, і мінерали. Зокрема, фосфор, кальцій, йод, залізо. Залежно від сорту одних елементів більше, інших – менше.
У рибному м’ясі міститься легко засвоюваний білок, амінокислоти, Омега. Проаналізувавши склад, можна сказати про користь риби:
- У рибному м’ясі міститься високоякісний білок. Він добре засвоюється і насичує організм необхідними амінокислотами.
- При регулярному вживанні риби нормалізується згортання крові, знижується рівень шкідливого холестерину. Продукт знижує ризик вапнування судин, закупорки капілярів.
- В ході досліджень було виявлено, що рибні страви нормалізують діяльність щитовидної залози, сприятливо впливають на загальний гормональний фон.
- Риба славиться високим вмістом фосфору, необхідного для м’язів, тканин і кісток. Судинні стінки залишаються міцними і еластичними довгий час.
- Деякі сорти дуже корисні для головного мозку. Сьомга, лосось активізують розумові здібності, підвищують працездатність.
- Є види риби, які попереджають короткозорість, знімають втому очей. Наприклад, минтай.
- Регулярне вживання м’яса морських мешканців сприяє зміцненню нервової системи, нормалізації сну.
- Хто віддає перевагу рибі, той не страждає ожирінням. Вона нормалізує жировий обмін. Багато її види містять мінімальну кількість калорій.
- У кого часто на столі з’являється рибка, той може похвалитися міцними нігтями, шикарними волоссям і пружною шкірою.
Таким чином, користь риби багатогранна. Велико її значення і для здоров’я серцево-судинної системи, і для міцності кісток, гостроти зору, і для імунітету, і для головного мозку, і для краси. У складі продукту є Омега-3 і Омега-6 кислоти, необхідні для повноцінного функціонування організму. Сприятливий вплив рибного м’яса відчувають практично всі системи нашого тіла.
Чим корисна червона риба
- Червона риба – сімейство осетрових, в достатку містить йод, фтор, фосфор, кальцій, селен, цинк, вітаміни A, D, E, PP і групи B.
- Основна цінність цього продукту полягає в наявній омега-3, що насичує мембрани клітин і відкладають старість.
Це безцінний елемент забезпечує здоров’я судинах, хорошу діяльність мозку і ЦНС, оскільки величина холестерину – постійно в нормі.
Омега-3 – це попередження формування артриту, артрозу, зниження гостроти зору у вікових людей, хвороб серця і судин, деяких видів злоякісних новоутворень.
шкода
На жаль, не все так райдужно. Корисна тільки та риба, яка виросла в природних водоймах, незабруднених промисловими відходами. Причому її зростання не стимулювався всюдисущими руками людини.
Риба може бути шкідливою і навіть небезпечною для життя, тому що вона вбирає все отрути, що містяться у воді!
- У м’ясі того ж тунця або лосося нерідко виявлялися солі важких металів. Зокрема, свинцю, кадмію, миш’яку і навіть стронцію. Ці речовини небезпечні для здоров’я людини.
- Чим доросліша риба, тим більше в ній міститься отруйних елементів. А на упаковках в магазині на написаний вік морепродукту.
- Рідкісні рибні ферми можуть похвалитися якістю своїх продуктів. Для нарощування маси використовуються біохімічні добавки. Часто в продаж йдуть і хворі особини.
Чим може обернутися вживання в їжу хворих риб?
- Солі важких металів шкодять ниркам, наднирковим і яєчників.
- Сильно заражені особини можуть спровокувати онкологію і безпліддя у чоловіків.
- Старі риби нерідко псують склад крові, порушують метаболізм і гормональний фон.
- Подразнення шлунка, дисбактеріоз і діарея – самі «легкі» наслідки зіпсованого рибної страви.
Найгірше те, що розпізнати хвору рибку в замороженому продукті практично неможливо. Але можна спробувати.
- Завжди дивіться на терміни придатності.
- Звертайте увагу на черевце: воно повинно бути світлим. Жовтизна вказує на «старовину».
- Краще купуйте чищену рибку. Найбільше шкідливих речовин накопичується в кишках. А в процесі зберігання отрути переходять в м’ясо.
Корисні речовини в рибі
Мало того, що в змісті риби входить омега 3, він містить в собі чимало білка, цинку, йоду і селену.
Риба – потрібний природний продукт, як ліки від авітамінозу, адже він зберігає вітаміни A, E і B, D.
Не бракує в цими корисними елементами також і печінку. Найбільше вміст вітамінів – в червоній рибі. Вуглеводів трохи, а ось білка – 23% маси. В яку рибу, які вітаміни:
- A – є в вугрі, палтусі і оселедця. Це корисна речовина легко засвоюється, зберігаючи людині квітучий вигляд і забезпечити сталий здоров’я;
- B6 – включений у зміст всіх її видів, він забезпечує стійку емоційну стабільність і впорядковує імунітет;
- B12 – в скумбрії і свіжому тунці. Він потрібен у процесі формування еритроцитів, і для роботи ЦНС;
- D – є в скумбрії, лососі, вугрі і тунці. Знижує ризик появи труднощів з кістковою тканиною організму;
- E – міститься в усіх видах морських риб. Має у своєму розпорядженні протизапальними характеристиками, і позначається на організмі, як сильний антиоксидант.
Кращий вибір для сильної статі
Чоловікам підходять майже всі види – і осетрові, і лососеві, і коропові. Жирна риба особливо підходить людям, зайнятим фізичною роботою, тому що вона калорійна, містить білок, багато вітамінів, корисних для чоловічого організму.
Працівникам інтелектуальної сфери, які ведуть малорухливий спосіб життя, рекомендують пісні сорти. Вони містять фосфор, необхідний головного мозку, і вітаміни групи В.
Вітамін D функціонує як стероїдний гормон в вашому організмі, а колосальні 41,6% населення відчувають дефіцит цього вітаміну.
Риба і рибні продукти є одними з кращих дієтичних джерел вітаміну D. Жирна риба, така як лосось і оселедець, містить найбільшу кількість цієї поживної речовини.
У 110-грамової порції приготованого лосося міститься близько 100% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) вітаміну D.
Деякі риб’ячі жири, такі як жир з печінки тріски, також дуже багаті вітаміном D, забезпечуючи понад 200% від РСНП при прийомі однієї столової ложки (15 мл).
Якщо ви не отримуєте багато сонця і регулярно не їсте жирну рибу, ви можете розглянути можливість прийому добавки з вітаміном D.
Детально про те, як безпечно отримувати вітамін D від сонячного світла читайте на цій сторінці – Як безпечно отримувати вітамін D від сонячного світла.
Жирна риба є відмінним джерелом вітаміну D – важливого поживної речовини, в якому більше 40% людей можуть відчувати дефіцит.
Протипоказання
Всім людям протипоказано їсти хвору і стару рибу. Бажано відмовитися від рибних страв під час вагітності. Отруєні особини можуть викликати фізичні відхилення і розумові порушення у майбутньої дитини. Щоб потішити себе безпечної рибкою, відправляйте чоловіка на риболовлю в екологічно чисті райони.
Діток повністю позбавляти рибки не можна. Вона необхідна для зміцнення імунітету, міцності кісток і розумового розвитку. Перший рибний прикорм – з 8-9 місяців. Підійдуть нежирні сорти з ніжною білою м’якоттю. Найкраще молоді, які не встигли вирости до значних розмірів. Природно, тільки свіжі. Можна зупинити свій вибір на крижаній рибі, молодий трісці, нототенії, хеку, морському окуні, путасу.
Вводити рибу в раціон дітей необхідно по чуть-чуть: може з’явитися алергія.
Дика і фермерська – в чому різниця
Дика риба росте в природному середовищі, харчується планктоном, іншою рибою, водоростями. Селянська вирощується в штучних водоймах. Так як скупченість особин в них велика, частіше розвиваються хвороби, які вимагають профілактики. Для цього фермери додають в їжу антибіотики, які зберігаються в м’ясі.
Для швидкого росту особин часто використовують гормони, висококалорійну їжу – соєве борошно, шрот різних рослин. Такий корм не містить корисних вітамінів, але може мати в складі барвники, які можуть стати причиною алергічної реакції. Особливо часто такі барвники використовуються у вирощуванні риб сімейства лососевих.
Більше омега-3 жирних кислот міститься в морепродуктах. В фермерської продукції превалюють кислоти омега-6, з яких синтезуються простагландини і лейкотрієни, що провокують запальні захворювання.




