A A A K K K
для людей із порушенням зору
Троїцька селищна військова адміністрація
Луганська область, Сватівський район

Як не стати жертвою шахраїв: поради від офіцерів поліції

Дата: 15.03.2021 15:27
Кількість переглядів: 1174

Фото без описуПравоохоронці застерігають громадян від недалекоглядних кроків, які можуть в подальшому коштувати втрати заощаджень чи цінних речей, за якими полюють зловмисники. Для більшої поінформованості поліція нагадує найпоширеніші схеми шахрайства та правила, які допоможуть розпізнати зловмисників й уберегтися від наслідків протиправних дій. 

Схема «Ваш родич в поліції»

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини: скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики, тощо. Для вирішення питання потрібні гроші.

У стані сильного хвилювання більшість ладні віддати останнє, щоб врятувати рідну людину, і лише згодом  дізнаються, що ніяких неприємностей взагалі не було.

Якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію. Якщо телефон родича вимкнений, наберіть «102» та перевірте, чи є насправді проблеми з законом у ваших рідних.

Окрім того, правоохоронці нагадують: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому ст.369 Кримінального кодексу України (Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі).

«Соціальні працівники»

Зловмисники можуть представлятися працівниками соціальних служб, благодійних фондів тощо. Під приводом – нібито виплати додаткових пенсій, всіляких держвиплат, надання матеріальної допомоги або обміну грошей – зловмисники проникають у будинки до людей. Якщо до вас приходять невідомі особи, перш за все, не впускаючи цих громадян до оселі, попросіть посвідчення. Далі – поцікавтеся метою візиту і зателефонуйте до установи, щоб пересвідчитись, що працівників справді до вас направляли.

Нерідко шахраї працюють під виглядом продавців різних товарів. У цьому випадку, в будинок до літньої людини зловмисник приходить з банкою меду, масла, пакетом крупи тощо. Пропонує свій товар за ціною, що нижча за ринкову. Пенсіонер іде за грошима – і таким чином відкриває свою «схованку». Далі – господаря відволікають, а інший зловмисник – викрадає всі заховані гроші.

Не довіряйте невідомим особам, яких бачите вперше. Шахраї найчастіше вдягають «маску» красномовних та доброзичливих людей!

«Банківські шахраї»

Якщо вам надійшов дзвінок: «Я – співробітник банку, надайте мені персональні дані вашої картки», – відразу звертайтесь у найближчий відділ поліції.

За жодних обставин нікому не повідомляйте персональні дані щодо банківських карток та рахунків! Банки володіють усією необхідною інформацією, і телефонувати до вас у них немає потреби.

Якщо вам телефонують нібито працівники банку з проханням надати конфіденційну інформацію, або здійснити якісь маніпуляції на банкоматі -запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не телефоном. Ніколи не повідомляйте (в тому числі – співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, які надходять в смс-повідомленнях.

У разі потрапляння відомостей по картці до сторонніх осіб або зникнення коштів, невідкладно заблокуйте картку за телефоном «гарячої лінії» та зверніться до відділення вашого банку.

Схема «Інтернет-шахрайство»

Нині люди все частіше купують чи продають власні речі через інтернет-ресурси. Проте й тут треба бути обережним, щоб не попастись у пастку шахраїв. Якщо ви знайшли товар за значно нижчою ціною в Інтернеті, а продавець вимагає повну оплату товару на картку чи передоплату, при цьому не хоче вам показати товар чи зустрітися з вами особисто, будьте обачні. Краще купіть товар в іншому місці, але після особистого його огляду «з рук у руки» чи використовуйте послугу накладеного платежу.

Якщо ви стали свідком або жертвою шахрайства – телефонуйте за номером «102» 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь