A A A K K K
для людей із порушенням зору
Троїцька селищна військова адміністрація
Луганська область, Сватівський район

Історія успіху громадської організації «Арапівська півонія»

Дата: 28.01.2021 14:15
Кількість переглядів: 1235

Ініціативна команда громадських активістів Арапівського старостинського округу Троїцької територіальної громади Луганської області впродовж двох років подавала проєкти на Бюджет участі. За цей час вдалося реалізувати два проєкти (один — повністю, інший — частково).

Навесні 2020 року вимоги Бюджету участі змінилися і обов’язковою умовою для реалізації проєктів стала участь у них громадських організацій. Тож у серпні 2020 року для реалізації планів активісти округу зареєстрували ГО «Арапівська півонія».

Мета створення громадської організації — вирішення проблем села Арапівка, покращення життя його мешканців, благоустрій території, спонукання населення до згуртованості та спілкування. Ініціаторами створення ГО «Арапівська півонія» стали працівники адміністрації старостинського округу (Нелля Петухова, Ганна Холод). Очолити громадську організацію запропонували завідувачці сільського клубу Ларисі Бритіковій, яка з радістю погодилася. Допомогу в створенні ГО надавала юрист селищної ради Оксана Ільмінська.

Село Арапівка віддаляють від адміністративного центру громади не лише значна відстань у 45 кілометрів, а й відсутність дороги належної якості та надійного мобільного зв’язку. Все це створює для мешканців села багато проблем, незвичних для містян, наприклад, їм важко придбати промислові товари, меблі, квитки на транспорт.

Окремою проблемою став Інтернет. Для частини мешканців округу він є основним засобом зв’язку, однак деякі односельці, особливо незахищені верстви населення, не мають можливості проведення домашнього Інтернету, тому їхній вільний доступ до мережі має дуже важливе значення, особливо в умовах пандемії.

Так сформувалася головна ідея проєкту Бюджету участі  — створити зону для відпочинку, спілкування та зустрічей в приміщенні Арапівського сільського клубу. Сільський клуб та сільська бібліотека, які розташовані в одній будівлі, є єдиним центром культури в Арапівці, тому підключення там Інтернету відкриває нові можливості для багатьох мешканців села. А задля комфорту і затишку користувачів було вирішено придбати м’які меблі (дивани і пуфи).

Ще однією складовою проєкту стала ідея допомогти жіночому танцювальному колективу «Водограй», який проводить репетиції у сільському клубі Арапівки. Танцювальний  колектив бере участь не тільки в сільських заходах, а і в заходах всієї громади. Тож коли для покращення естетичного вигляду та різноманітності репертуару виникла потреба в придбанні ромських концертних костюмів, ГО «Арапівська півонія» долучилася до вирішення цієї проблеми.

Ці ідеї отримали підтримку, і «Арапівська півонія» виграла Бюджет участі. На даний час проєкт вже повністю реалізовано: у будівлю сільського клубу проведено Інтернет, пошито яскраві ромські костюми, придбано м’які диванчики та пуфи.

Реалізацією проєкту займалися Павло Тараповський, Ганна Холод та Нелля Петухова. Оплату коштів проводила Лариса Бритікова. Проєкт покращив умови праці завідуючих клубом та бібліотекою (присутність на онлайн-заходах, зв’язок з центральним будинком культури та інше), школярі отримали можливість краще підготуватися до уроків, відвідуючи бібліотеку та користуючись Інтернетом. Завдяки придбанню ромських костюмів виступи танцюристок прикрасять не один культурний захід у селі та громаді.

Ідея могла б залишитися лише ідеєю, якби не співпраця з Програмою розвитку ООН. Сподіваємось, що реалізація проєкту покращить життя мешканців села, згуртує їх та поліпшить їхній емоційний стан.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.



Джерело: https://acmc.com.ua/istoriya-uspihu-vid-gromadskoyi-organizacziyi-arapivska-pivoniya/
© АКМЦ

Антикризовий медіа-центр



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь