A A A K K K
для людей із порушенням зору
Троїцька селищна військова адміністрація
Луганська область, Сватівський район

Організація бюджетного процесу в громадах – один з важливіших напрямків роботи Луганського ВП Центр розвитку місцевого самоврядування

Дата: 24.09.2018 13:18
Кількість переглядів: 2123

Фото без опису

Одним із пріоритетів роботи Луганського ВП Центр розвитку місцевого самоврядування є підвищення спроможності об’єднаних територіальних громад в різних напрямках їх діяльності.

Організація бюджетного процесу в громадах – один з важливіших напрямків роботи, від якого залежить уся інша діяльність відповідної ради та її виконавчого органа.

Бюджетний процес – це безперервний процес послідовних дій, спрямованих на забезпечення сталого функціонування галузей бюджетної сфери та фінансування інших пріоритетних програм та заходів.

Відповідно до Бюджетного кодексу України, бюджетний процес – це регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Зараз триває стадія складання проектів місцевих бюджетів на 2019 рік і з метою систематизації роботи органів місцевого самоврядування щодо бюджетного процесу Луганським Центром розвитку місцевого самоврядування  ініційовано впровадження практики використання бюджетного регламенту.

Вперше про бюджетний регламент ми заговорили ще у лютому цього року на тренінгу для громад - «Ефективне управління бюджетними коштами. Публічність та прозорість бюджетного процесу».

На Луганщині бюджетний регламент використовували Новопсковська та Білокуракинська ОТГ, міста Сєвєродонецьк та Кремінна.

Бюджетний регламент визначає порядок подання депутатами місцевих рад пропозицій, а також організаційно-процедурні питання з підготовки, складання, розгляду, затвердження, виконання, контролю, внесення змін та звітності щодо місцевого бюджету.

Метою Бюджетного регламенту є упорядкування процесів (механізму) формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, що здійснюються відповідною радою, її виконавчими органами і підрозділами протягом бюджетного періоду, а також регламентації взаємовідносин між різними учасниками бюджетного процесу.

Бюджетний регламент розробляється відповідно до Бюджетного кодексу України, конкретизує стадії бюджетного процесу, визначає відповідальних виконавців, унормовує відповідну роботу.

Бюджетний регламент відображає:

1. Порядок підготовчих робіт з підготовки проекту рішення ради про бюджет;

2. Порядок складання проекту бюджету (підготовка проекту рішення про бюджет та додатків до нього);

3. Порядок розгляду проекту бюджету;

4. Порядок затвердження бюджету та особливості його виконання у разі несвоєчасного прийняття;

5. Порядок виконання бюджету;

6. Порядок контролю за виконанням бюджету;

7. Порядок внесення змін до бюджету;

8. Порядок подання звітності про виконання бюджету.

На ініціативу Центру відгукнулися майже усі ОТГ – Чмирівська, Привільська, Троїцька та Біловодська. Цими громадами організована співпраця з ЦРМС та почалася підготовка бюджетних регламентів.

Першими затвердили бюджетний регламент в Троїцькій громаді. 19 вересня цього року сесією Троїцької селищної ради прийняте рішення про затвердження бюджетного регламенту. Розробкою регламенту займалася Лифар Оксана Валентинівна – начальник бюджетного відділу Троїцької селищної ради. Оксана Валентинівна підкреслила, що необхідність прийняття цього документа вони відчули, коли затвердили склад робочої групи з розробки селищного бюджету та почали підготовку проекту бюджету на 2019 рік. Впровадження регламенту – полегшило планування підготовки проекту бюджету, були визначені часові рамки відповідних етапів робіт, їх послідовність, визначені відповідальні виконавці. Крім того, бюджетний регламент передбачає залучення громадськості до процесу через участь у робочій групі, консультації депутатів, обговорення проекту бюджету, його оприлюднення, звітування про виконання.

Використання таких практик підвищує рівень довіри громади до влади, робить процес прийняття рішень зрозумілим і прозорим.
За матеріалами сайту Луганського ВП ЦРМС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь