КНП "Троїцьке ТМО" інформує - 21 жовтня відзначається Всесвітній день йододефіциту
21 жовтня відзначається Всесвітній день йододефіциту
Йод - це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем людини, а найбільше — щитоподібної залози. Він природно присутній у деяких харчових продуктах, додається в деякі види солі та доступний як харчова добавка. Йод є важливим компонентом гормонів щитоподібної залози тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3). Гормони щитоподібної залози регулюють багато важливих біохімічних реакцій в організмі, включаючи синтез білка та ферментативну активність, і є важливими детермінантами метаболічної активності. Вони також необхідні для правильного розвитку скелета та центральної нервової системи у плодів та немовлят.
Йод - це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем людини, а найбільше — щитоподібної залози. Він природно присутній у деяких харчових продуктах, додається в деякі види солі та доступний як харчова добавка. Йод є важливим компонентом гормонів щитоподібної залози тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3). Гормони щитоподібної залози регулюють багато важливих біохімічних реакцій в організмі, включаючи синтез білка та ферментативну активність, і є важливими детермінантами метаболічної активності. Вони також необхідні для правильного розвитку скелета та центральної нервової системи у плодів та немовлят.
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду, який потрібен організму для вироблення гормонів щитоподібної залози.
Як уникнути йододефіциту?
Найпоширеніша стратегія боротьби з йододефіцитом — йодування солі. Також для уникнення йододефіциту варто включити до щоденного раціону такі продукти:
- білу рибу (минтай, тріску, хек);
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки);
- морську капусту;
- овочі (буряк, томати, спаржу, шпинат, редиску, баклажани);
- фрукти (банани, апельсини, хурму, дині, лимони, ананаси);
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи.
Для профілактики дефіциту йоду в організмі споживайте йодовану сіль — замініть нею звичайну під час приготування страв щодня. Але пам'ятайте, що кількість доданої солі має не перевищувати 1 ч.л. (10 г) на добу.
Серед наслідків нестачі йоду в організмі: постійна втома, слабкість; збільшення щитоподібної залози; затримка росту та когнітивних здібностей у дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загроза переривання вагітності; рак щитоподібної залози; погіршення пам’яті та слуху; підвищення рівня холестерину; сухість шкіри, втрата її еластичності; порушення роботи кишківника; різкі зміни маси тіла; випадіння волосся.
Симптоми йододефіциту можуть бути різними. Якщо ви маєте подібні ознаки, проконсультуйтеся зі своїм лікарем – у разі потреби він скерує вас на обстеження. У жодному разі не приймайте самостійно йодовмісні препарати без попередньої консультації з лікарем!