Троїцька селищна військова адміністрація
Луганська область, Сватівський район

КНП «Троїцький ЦПМСД» інформує

Дата: 31.08.2024 11:05
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

31 серпня Міжнародний день поінформованості про передозування вперше був відзначений у 2001 році. Ініціаторами цього дня стали міжнародні організації, які борються з наркоманією. Метою було привернути увагу суспільства до масштабів проблеми передозувань та закликати до спільних дій.Головна мета – інформувати людей про ризики, пов’язані з вживанням наркотиків, та про те, як запобігти передозуванню.При передозуванні потерпілий може померти або отримати ушкодження головного мозку та/або центральної нервової систем через нестачу кисню. Крім того, в результаті передозування розвиваються легеневі та серцево-судинні захворювання.

Стан передозування опіоїдів можна встановити при поєднанні трьох ознак і симптомів, що називаються «тріадою передозування опіоїдів».

Симптомами цієї тріади є точкові зіниці, втрата свідомості та пригнічення дихання.

Смерті в результаті передозування опіоїдами можна запобігти шляхом підтримки життєво важливих функцій (в першу чергу дихання) і своєчасного введення антагоніста опіоїдів – налоксону.

Передозування виникає при прийомі занадто великої дози наркотику, що порушує роботу найважливіших внутрішніх органів: головного мозку, печінки , серця, легень і нирок. При передозуванні може відбутися зупинка серця і подиху, утрата свідомості. Кожне з цих ускладнень може привести до смерті. Ризик передозування існує як для споживачів «зі стажем», так і для новачків.

Є цілий ряд факторів, що підвищують ризик виникнення передозування і можуть бути не пов’язані безпосередньо з наркотиком:

 проблеми зі здоров’ям;

 депресія;

 низька самооцінка;

 відсутність даху над головою;

 проблеми з законом;

 нестача шприців.

Опіати й алкоголь – смертельно небезпечна комбінація. Чим більше алкоголю в організмі, тим менше потрібно опіатів для виникнення передозування

Змішування наркотиків – найчастіша причина смерті при передозуванні. Мова йде як про введення “коктейлю” з кількох наркотичних речовин (в одному шприці), так і про одночасне вживання різних препаратів (опіатів, димедролу, барбітуратів, алкоголю й ін.). Наркотики взаємодіють один з одним і підсилюють токсичний вплив на організм.Передозування може викликати:

 зупинку подиху;

 зупинку серця;

 повну утрату свідомості»

 смерть.

Ознаки передозування (вживання) депресантами (опіати):

 уповільнений поверхневий подих;

 падіння кров’яного тиску;

 ослаблення пульсу;

 зменшення частоти серцебиття;

 звуження зіниць (крапкові зіниці);

 посиніння губ і кінчиків пальців;

 блідість і сухість шкіри;

 виражене розслаблення мускулатури (зовні виявляється в сповільненості рухів, підгинанні коленей, заціпенінні, людина надовго застигає у визначеній позі – характерна поза навприсідки;

 порушення свідомості (від стану сонливості до повної відсутності свідомості);

 нудота, блювота;

 порушення мови (невиразна вимова).
Якщо ви помітили ознаки передозування в людини, що знаходиться поруч з вами – допоможіть їй! Кілька простих дій можуть врятувати людині життя!

Викличте екстрену допомогу самі або попросіть це зробити друзів, перехожих або сусідів. У більшості випадків при передозуванні потрібна кваліфікована допомога, а іноді і фахова освіта. Тому екстрену допомогу варто викликати обов’язково.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь