Троїцька селищна військова адміністрація
Луганська область, Сватівський район

КНП «Троїцький ЦПМСД» інформує - Дифтерія, правець і кашлюк.

Дата: 28.08.2024 14:25
Кількість переглядів: 60

Фото без описуФото без опису

Дифтерія, правець і кашлюк — тяжкі загрозливі для життя хвороби, які викликають бактерії. Дифтерія та кашлюк передаються від людини до людини, на відміну від збудника правця, який потрапляє в організм через порізи та рани.


1. Дифтерія
найчастіше проявляється утворенням щільного нальоту та плівок у горлі, загальною інтоксикацією. Ця хвороба може викликати ураження серця, що призводить до серцевої недостатності, зміни з боку нирок, порушення дихання, параліч та смерть.

2. Правець
проявляється надзвичайно сильним та болючим напруженням м’язів (зазвичай по всьому тілу), тахікардією, зниженням артеріального тиску та підвищеною пітливістю. У хворого періодично відмічається спазм жувальних м’язів, через який неможливо відкрити рота або ковтати. У середньому в Україні за останні декілька років летальність від правця перевищує 60 %, що пов’язано з порушенням у проведенні імунізації.

3. Кашлюк
викликає настільки сильні напади кашлю, що немовлята не можуть їсти, пити й дихати. Такі напади кашлю можуть тривати від кількох тижнів до місяців та значно впливати на розвиток і самопочуття малюків. Кашлюк може призводити до запалення легенів, судом, пошкодження мозку та смерті.

Вакцина проти дифтерії, кашлюку та правця (АКДП, АаКДП) дозволяє попередити ці тяжкі захворювання. Більшість дітей, яким своєчасно зроблено щеплення АКДП/АаКДП, отримують захист від тяжкого перебігу кашлюку в ранньому віці. Багато дітей могли б захворіти та померти від цих хвороб, якби ми припинили вакцинацію.

Хто і коли має пройти щеплення вакциною АКДП/АаКДП?
4 дози
Діти мають отримати 4 дози вакцини АКДП/АаКДП по одному щепленню у 2, 4, 6 та 18 місяців.

2 місяця
перша

4 місяця
друга

6 місяців
третя

18 місяців
четверта

Ревакцинація
Після цього необхідно зробити ревакцинацію АДП у віці 6 років, а також АДП-М у 16 років, згодом — вводити кожні 10 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь