Троїцька селищна військова адміністрація
Луганська область, Сватівський район

Приклади допомоги встановлення батьківства загиблих військовослужбовців щодо їхніх дітей

Дата: 19.02.2024 09:00
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

🟩 З початку повномасштабного вторгнення юристам системи безоплатної правничої допомоги та адвокатам, які співпрацюють з системою БПД, доводилося неодноразово допомагати жінкам встановлювати батьківство загиблих військовослужбовців щодо їхніх дітей.

👉 Ірина, яка звернулася до Чемеровецького бюро правової допомоги, – одна із таких жінок. Її чоловік Михайло загинув у жовтні 2022 року, перебуваючи на військовій службі у Запорізькій області.

Двоє їхніх дітей народилися ще до того, як пара уклала шлюб, тож їх записали за прізвищем матері. Встановлювати батьківство чоловіка щодо дітей подружжя не поспішало.

Лише після загибелі чоловіка Ірина зрозуміла, наскільки важливими можуть бути документи. Без документального підтвердження батьківства Михайла його діти не могли претендувати на належні їм пільги та виплати.

✅ Щоб довести кровну спорідненість дітей і Михайла, жінці довелося йти до суду. Допомогла система БПД. Ірині, яка має низький дохід, призначили адвоката Олега Полігова, який підготував позов та звернувся до суду з клопотанням про проведення посмертної судової молекулярно-генетичної експертизи.

⚖️ І вже за результатами експертизи, яка встановила майже стовідсоткову вірогідність того, що чоловік є батьком дітей Ірини, суд ухвалив визнати батьківство Михайла і внести зміни до актових записів про народження дітей.

👉 У схожу історію потрапила і Юлія. Юристам Сновського бюро правової допомоги жінка розповіла, що зіткнулася з труднощами, коли почала оформлювати пенсію з втрати годувальника та спадщину після смерті батька для своєї неповнолітньої доньки. Сергій, батько дитини, із яким Юлія мешкала без реєстрації шлюбу, також помер під час проходження військової служби. Своє батьківство чоловік теж юридично не оформлював.

✅ Оскільки Юлія діяла в інтересах дитини, а всі діти мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, представляти інтереси клієнтки призначили адвокатку Олесю Хоминську, яка співпрацює з системою безоплатної правничої допомоги.

⚖️ Адвокатка подала до суду заяву в інтересах малолітньої дитини про встановлення факту батьківства. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову через відсутність висновку судово-медичної експертизи.

Однак апеляційний суд, взявши до уваги всі аргументи та докази, скасував рішення суду першої інстанції та встановив факт батьківства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь