Троїцька селищна військова адміністрація
Луганська область, Сватівський район

Сьогодні відзначаємо міжнародний день Космо-Макса

Дата: 02.04.2023 21:30
Кількість переглядів: 111

Фото без опису

🖼 «Я знаю, що я намалюю! Там буде Перемога України! Я намалюю мир!» – цей запис зробив на своїй сторінці 11-річний художник Максим Бровченко після нашої торішньої зустрічі для нагородження талановитих дітей, яких російський напад поставив у важкі обставини.

Вимушений переселенець з окупованого Бердянська, Макс надсилає зароблені малюнками гроші ЗСУ. На його картинах переважно космос, тому й творчий «позивний» має Космо-Макс.

🗓 Сьогодні відзначаємо міжнародний день Космо-Макса й усіх інших людей, які мають РАС – розлад аутистичного спектра, або, коротко кажучи, аутизм.

За даними ВООЗ, у світі з такими особливостями мозку народжується кожна 100-та дитина. А особливості ці дуже різноманітні (власне, тому в назві є слово «спектр»).

Так само дуже різняться люди, що мають аутизм: хтось комунікує вільно, як Макс, хтось – за допомогою спеціальних карток, а хтось узагалі не комунікує. Одні здатні жити самостійно, інші потребують постійної підтримки.

Але одна риса є спільною для всіх людей з аутизмом: високий рівень тривоги й постійного стресу через непередбачуваність світу. Усі вони особливо чутливі. І нинішню війну переживають особливо гостро.

Саме тому в нашому «Довіднику безбар’єрності» є окремий матеріал (https://bit.ly/3KqySrg): як взаємодіяти з людьми, які мають РАС.

📚А якщо ви не знаєте, як розповісти своїй дитині про аутизм, зазирніть до книжки «Світ без меж» (http://bit.ly/3Gad9S8). Її авторка Анастасія Степула – експертка з особливостей комунікації з людьми, які мають нейровідмінності, – пише дуже легко та зрозуміло.

Упевнена, у цій дитячій книжці й дорослі знайдуть для себе прості відповіді на складні питання: «Відрізнятися – це нормально. Наш світ повниться розмаїттям і всі ми ростемо та розвиваємося завдяки цьому».

@Олена Зеленська

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь